A fémek felhasználásával alapvetően mindenkinek csak akkor van baja ha, ez a testünkkel kapcsolatba kerül. Nem szeretjük a nehéz fémeket az ételeinkben, kozmetikai szereinkben és orvosi alkalmazásuk kapcsán is vannak fenntartásaink. Az amalgám is pont egy ilyen eset.

Gondolta volna az amalgámról?

Egy hidegen ötvözhető fém, ami általában ón, higany, ezüst, réz összetevőkből áll. A hideg ötvözésnek óriási előnye, hogy közvetlenül a fogorvosi rendelőben, a kezelőszék mellett megoldható és így egy nagyon stabil, a rágóerőknek és a kopásnak rendkívül ellenálló tömést lehet belőle készíteni. Az előnyeit tekintve még elmondható, hogy olcsó és ezáltal sokak számára hozzáférhető. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a szuvas és ellátatlan fogak gyakorisága mind a fejlődő, mind a fejlett világban napról napra csökken. Ez tény.

 

Több mint 100 éves fogorvosi tapasztalatok vannak, amelyek mind ezt igazolják.

 

Természetesen a tömőanyagokkal szemben felállított követelmények figyelembe vétele mellett sokkal korszerűbb anyagok is rendelkezésre állnak. A legtöbb fogorvosi rendelőben amalgámot már régóta nem használnak (így a miénkben sem), a tömések mindössze 10-15 százalékát teszik ki. A vele szemben indított háború, ami több évtizedre tekint vissza, sosem az igazi hátrányai miatt alakult ki. Az amalgám tömésből kioldódó fémek vérben mérhető koncentrációja a tömés készítése, vagy eltávolítása kapcsán sem éri el a kockázatos értéket. Stabil állapotában, amikor épp tömésként funkcionál nem oldódik, ezért az átlagos napi táplálkozás során a szervezetbe bejutó nehézfémek mennyiségét sem ér el.

Az Unió szabályai

Az Európai Unió egy új szabályozás keretében 2018-tól gyermekekre, várandós nőkre és szoptatós anyákra vonatkozóan tiltást vezetett be a az amalgámtömésekkel szemben. 2030-tól végleg elérhetetlenné szeretnék tenni a fogászati ellátások kapcsán. A fő cél az amalgám környezetvédelmi kockázatainak a csökkentése. Az amalgámtömések miatt évente több tonna erősen mérgező nehézfém kerül a környezetbe az unió területén.

Szerintem jó ha tudjuk, hogy igazi egészségügyi kockázatot nem számunkra, hanem inkább utódainkra jelent a környezetszennyezés által.