A lehelete már nem friss és üde? A mentolos rágógumi sajnos nem nyújt hosszú távú megoldást a panasza orvoslására? De hát akkor mi áll a probléma hátterében? Az esetek többségében a fogkő a bűnös.

Mikor is volt az utolsó fogkő eltávolítása? De egyáltalán milyen gyakran célszerű igénybe venni ezt a kezelést? Vagy miért fontos ez? Ebből a cikkből most válaszokat kaphat minden kérdésére a fogkővel, a szövődményeivel és az eltávolításával kapcsolatban.

Kezdjük az alapoknál. Mi is az a fogkő?

Egyszerűen fogalmazva, a fogakon maradt lepedék elmeszesedése. A nyálban található ásványi anyagok kicsapódnak a lepedék hatására, így egy megkeményedett réteg jön létre, melyet fogmosással eltávolítani már nem lehet.

Mindenkinek van fogköve?

Igen. A legkitűnőbb szájhigiénia mellett sem lehetséges 100%-osan eltávolítani a lepedéket a fogakról, fogközökből, így mindenkinél szükség van félévente(vagy legalább évente) egy fogkő eltávolításra. Továbbá megemlíteném, hogy sok befolyásoló tényező van, mely serkenti a fogkő kialakulásának gyorsaságát. Többek között: szabálytalan fogsor, rosszul illeszkedő koronák és tömések, dohányzás és a szájszárazság (utóbbiról bővebben olvashat Dr. Petőcz Soma írásában).

Miért szükséges az eltávolítása? Milyen szövődményeket okozhat?

A fogkő az ínyszélnél és az íny alatt is létrejön, baktériumtömeget tartalmaz, melyek gyulladást hoznak létre. Ez a gyulladás a szervezetünk normális védekező mechanizmusa. Eleinte ínygyulladásról beszélünk – gingivitis – ekkor az íny duzzadt, vöröses és fogmosáskor vérzés jelentkezhet. Ez az állapot még nem jár szövetpusztulással, így már ekkor célszerű szembeszállnunk a lerakódott fogkővel.

Ha az íny továbbra is gyulladásban marad, továbbterjed, és idővel szövetpusztulás jön létre, ekkor már fogágybetegségről beszélünk. Először úgynevezett tasakok alakulnak ki, később a fogak kilazulásához és elvesztésükhöz vezet. (Ha az utóbb említett tünetek bármelyikét tapasztalja, haladéktalanul keressen fel egy parodontológus szakorvost!)

Hogyan távolítjuk el a fogkövet?

A fogkő eltávolítást professzionális ultrahangos készülékkel végzik rendelőnkben a dentálhigiénikusaink, illetve a fogorvosaink. Ez a készülék az ultrahangos rezgések révén „lepattintja” a fogkövet a fogakról anélkül, hogy bármiféle károsodást okozna. Mikor a fogkő eltávolításra került, egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett kefével végig polírozzuk a fogak felszíneit, így létrehozva egy csillogóan sima felszínt, melyen a lepedék és a baktériumok nehezebben tapadnak meg.

A kezelés után lehetősége van tanácsot kérni, a helyes szájápolással, a fogselyem és fogközkefék használatával kapcsolatban.

Fájdalmas ez a beavatkozás?

Most itt leírhatnám a közhelyes mondatokat, miszerint a fogkő eltávolítás nem fájdalmas, sőt kellemes érzés. Én nem szeretnék közhelyekkel élni. Valóban nem gondolom, hogy fájdalmas beavatkozásról beszélünk, viszont bizonyos felületeken – alsó metszőfogak felszínei – kellemetlen lehet.

Hozzáteszem, hogy ha fél évente részt vesz ezen a kezelésen, sokkal gyorsabb a beavatkozás ideje, hisz kevesebb fogkő alakul ki. Természetesen igény szerint módunkban áll érzéstelenítő zselével, illetve érzéstelenítő injekcióval is segíteni a kezelés gördülékenységét.

A fogkő eltávolítás félévente 35-45 percet jelent az időnkből, a fogaink életét azonban évekkel meghosszabbíthatja.

Kérjen időpontot most fogkő eltávolításra, illetve további kérdéseivel forduljon rendelőnkhöz bizalommal!