A rágóízületben létrejött zavar kialakulásában több tényező is szerepet játszhat.

Ilyenek például a rágóízület felépítésében résztvevő képletek (ízületi felszínek, tok, szalag) elváltozásai, vagy a környező izmok (rágóizmok, nyelvcsont alatti és feletti izmok) zavarai, esetleg a szomszédos testrészek területén bekövetkező funkcionális zavarok. Az állkapocs ízület túlterheltsége vagy egyoldali fokozott használata ugyanakkor összefügghet életmódunkkal, és a stresszel

Például a hosszú órákon át végzett ülőmunka és az általa okozott előrehajoló kényszertartás, a nem megfelelően kezelt stresszhelyzetek, amelyekre sokszor az állkapocs összeszorításával reagálunk, egyaránt kiválthatnak olyan pozíciót, amelyben többletfeszülés jön létre ezen a területen is.

A rossz ízületi statika hatására a rágómozgások megváltoznak, bizonyos rágóizmok túlterheltté válnak, melyek további panaszokhoz, nyakba, fejbe, vállba sugárzó fájdalomhoz vezethetnek. Szintén állkapocs ízületi problémákat okozhatnak a szabálytalanul álló vagy hiányzó fogak, helytelen fogszabályozás vagy más, nem megfelelő fogászati beavatkozások.

Tünetek

  • Rágáskor, szájnyitáskor tapasztalható kattogás (krepitáció),
  • Szájnyitáskor tapasztalható fájdalom az ízületben, nehéz szájnyitás, esetleg szájzár,
  • Fogcsikorgatás, szorítás és ebből fakadó panaszok, pl. fognyaki kopások, ínyvisszahúzódás, letöredezett fogak, fogpótlások sérülése,
  • Fog-, fogtáji-, arcfájdalom fogászati probléma nélkül,
  • Fejfájás, esetenként migrén,
  • Fülzúgás, fülfájdalom, egyensúlyzavarok, szédülés,
  • Nyak-, váll-, és hátfájás.

 

Terápia

Az állkapocs ízületi kezelés összetett, az ízület rendellenességeit csak az orvosunkkal való rendszeres konzultáció mellett lehet eredményesen kezelni.

A fogorvosi műszeres harapásregisztrálás segítségével -mely alapján levezetjük a helyes állkapocs pozícióból származó harapást- egy hatékony állkapocsízületi kezelést biztosító sín vagy megfelelő fogpótlás elkészítésére nyílik lehetőség. Szükség lehet fogszabályozó fogorvosra, aki a harapási rendellenességet fogszabályzó készülékkel korrigálja, ritkán sebészeti beavatkozásra. A gyógytorna-fizioterápia módszerei és technikái hatékony segítői, támogatói és kiegészítői lehetnek az orvosi beavatkozásoknak.