Rendelőnkben a koronavírus járványt megelőzően szerteágazó fogorvosi ellátásra voltunk berendezkedve. A mostani állapotban, amikor akár a pácienseink, akár a rendelő személyzete számára a saját lakóhely elhagyása kockázatot jelent, elsősorban sürgősségi kezeléseket tudunk végezni. Ennek az oka az, hogy minden olyan tevékenység, amelynek kapcsán fertőzött egyénekkel találkozhatunk mindannyiunk számára veszélyt jelent.

Nincs kockázatmentes kezelés

Általánosságban elmondható, hogy a fogorvosi beavatkozások járványmentes időszakban sem kockázatmentesek. A kezelések kapcsán a pácienseink légútjaiban, szájüregében lévő kórokozók gyakran eljutnak a kezelő személyzet védőzónájáig, azon olykor át is jutnak. A kilélegzett légpára, a kezelés kapcsán használt vízhűtésből keletkezett pára, a vér és a nyál mind rengeteg fertőző ágenst tartalmaz. Ezáltal a rendelő teljes személyzete (orvos, asszisztens, dentálhigienikus, recepciós) kellő védekezés hiányában könnyen megfertőződik.

Ez a jelenség nem a mostani járvány kapcsán került a látótérbe, erre régóta fel vagyunk készülve. Megvannak az eszközeink a védekezésre, a fertőződés és a továbbfertőzés elkerülésére.

A koronavírus viszont nem csak számunkra, hanem az egész bolygónk számára új helyzetet teremt. A rendkívül magas fertőzőképességének köszönhetően azokon a védőgátakon is áthalad, amelyeket eddig sikeresen megvédtünk. Éppen ezért jelenleg a Dentrip rendelő is csak a hatósági utasítások és a nem teljesen kiforrt szakmai javaslatok szerint jár el.

Nem hagyjuk cserben

Fontos megemlíteni, hogy sok rendelő ezen utasítások alapján azonnal bezárta kapuit. Tudni kell azonban, hogy minket, mint magánszolgáltatót a hatályos rendeletek nem egyértelműen szabályoznak. A józan ész, és a kellő etikai érzék segítséget nyújt az ellátandó és az ellátható feladatok megítélésében. Ennek értelmében kijelenthetem, hogy a rendelőnkben eddig megjelent pácienseink közül senkit nem hagyunk cserben.  Az ellátás módjában sok szempontból kompromisszumokra kell törekednünk, így sok olyan kezelést, amely nem jelent a páciensünk számára akut panaszt el kell halasztanunk, vagy csak kevésbé hatékony, de a fertőzés szempontjából biztonságos módon tudunk elvégezni.

Ennek értelmében kérem pácienseinket, hogy panaszaikkal továbbra is keressenek minket és fogadják türelemmel a megoldási javaslatainkat.