„Fogászaton dolgozol? Akkor te biztosan tudsz válaszolni pár kérdésemre.”

A mindennapjaimban gyakran fordul elő, hogy egy rég nem látott ismerőssel, a közértben dolgozó eladóval vagy éppen az autószerelővel beszélgetve, ha szóba kerül a foglalkozásom, kérdések százával állok szemben. Még csak két éve dolgozom fogászati asszisztensként, de sok-sok gyakori kérdést sikerült összegyűjtenem, melyeket ebben a cikkben szeretnék megválaszolni!

 Az első és talán leggyakoribb kérdés, hogy milyen fogkefét válasszak?

Fogkefe vásárlásánál célszerű figyelembe venni, hogy a kiválasztott fogkefe sörtéje puha (soft) vagy közepes keménységű (medium) legyen, továbbá a fej kialakítása lehetővé tegye, hogy a nehezen elérhető részek (pl. nagy örlők és bölcsességfogak hátsó felszíne) is könnyedén tisztíthatók legyenek.

Érdemes elektromos fogkefét használni?

Nincs olyan, hogy jó vagy rossz választás, de az elektromos fogkefékkel az emberek többsége jelentősebb mennyiségű lepedéket tud eltávolítani egy fogmosás során, mint a manuális fogkefékkel. Összességében az elektromos fogkefe mozgása, gördülékenyebbé teszi a fogmosás menetét.

Milyen gyakran mossak fogat?

Naponta 2-3-szor, két-három percig.

Használjak fogselymet?

Igen, minden nap célszerű fogselymet használni, mert a fogközökben gyakran alakul ki szuvasodás, melyet tisztításukkal elkerülhetünk.

Milyen fogkrémet használjak?

A tökéletes fogkrém kiválasztásánál a legfontosabb, hogy szeresse használni és tartalmazzon fluoridot. Tapasztalja ki, mely fogkrém az ami megfelel Önnek habzásra és ízvilágra.

Milyen gyakran menjek fogkő eltávolításra?

Mindenkinek ajánlott részt venni fél évenként (legfeljebb évenként) professzionális tisztításon.

Elszíneződtek a fogaim. Miért? Mi a megoldás?

A fogak elszíneződését okozhatják italok (pl.: kávé, tea, vörösbor..), a dohányzás, de egyes terápiás szájvizek használata is. Az elszíneződések egy része eltávolítható professzionális tisztítással, továbbá rendelői fogfehérítéssel visszanyerheti fogai fehérségét.

Káros a fogaknak a fogfehérítés?

A rendelőben végzett szakszerű fogfehérítés ártalmatlan, viszont az otthoni fogfehérítést célszerű elkerülni.

Baj ha fogmosáskor vérzik az ínyem?

Igen. A vérzés a fogíny gyulladásának tünete, melyet kezelni szükséges. Az elhanyagolt fogínyvérzés, akár fogágybetegség kialakulásához és a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Miért érzékeny a fogam?

A fogak érzékenységét több dolog is okozhatja: lehet fogszuvasodás, a fognyakról vissza húzódott íny miatt szabaddá vált fognyak, vagy akár a fog gyökérkezelésének szükségére is utalhat. Az ok megállapításához fogászati vizsgálat szükséges.

Félig nőtt csak ki / ferdén nőtt ki a bölcsességfogam. Okozhat problémát?

Igen. A bölcsességfogaknál gyakori probléma, hogy helyhiány vagy rossz növekedési irány miatt csak részben törtnek elő. Ekkor a fog mellett a baktériumok könnyedén bejutnak a mélyebb szövetekbe és gyulladást hoznak létre, mely komoly panaszokat is okozhat, mint például: szájzár, arcduzzanat, fájdalom és láz. Ilyen esetben a gyulladás kialakulásának elkerülése érdekében, javasolt a bölcsességfog eltávolítása.

Van egy foghiányom. Fontos, hogy pótolva legyen?

Igen. Foghiány esetén a szomszédos fogak eldőlhetnek, a szemközti fogak pedig kiemelkedhetnek, így mindenképp fontos fogpótlást készíteni, mert idővel több fog elvesztését eredményezheti akár egyetlen foghiány is.

Milyen gyakran célszerű részt venni fogászati vizsgálaton?

A féléves professzionális tisztításon felül, évente érdemes fogászati szűrővizsgálaton is részt venni, esetenként panoráma röntgenfelvételt készíttetni, a fogazati eltérések minél hamarabbi felismerése és kezelése érdekében.

Ha a cikkben feltett kérdések között az Ön kérdése nem került megválaszolásra, keresse rendelőnket bizalommal!