Miért fontos a fogászati szűrővizsgálat? Lehet-e a várandósság ideje alatt fogászati kezelést végezni? Nem ártunk vele a babának?

A várandós időszak minden nőnek kulcsfontosságú az életében. Ilyenkor minden kismama figyel az egészséges étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre, de fontos, hogy iktassuk be a rendszeres fogászati vizsgálatokat és szükséges kezeléseket is.

Miért fontos a fogászati szűrővizsgálat?

A pocakos időszakban a megváltozott hormonháztartás miatt, gyakori a fogíny vérzése és nagyobb eséllyel alakul ki fogínygyulladás. Ezért fokozottan figyelni kell a megfelelő szájhigiéniára és ajánlott professzionális tisztításon is részt venni. Gyakran panaszkodnak a kismamák arra, hogy mióta áldott állapotban vannak vérzik a fogínyük. Azonban ilyenkor sem szabad kímélni emiatt az ínyt. Ha a vérzés miatt „óvatosabban” mossuk fogainkat, több lepedék rakódik le, mely fokozza a gyulladást, így egy végtelen körforgást hozunk létre. Továbbá azért is ajánlott részt venni egy fogászati szűrővizsgálaton, mert a kismama tájékozódhat a születendő gyermek fogzásáról és fogápolásáról is.

Lehet a várandósság ideje alatt fogászati kezelést végezni?

Igen! Minden esetben mérlegelni kell, hogy mennyire fontos a beavatkozás, milyen hatással lehet a kismamára a kezelés elvégzése, illetve elmaradása. A terhesség első trimeszterében célszerű kímélni a kismamát, mert ekkor a legérzékenyebb a magzat a külső behatásokra. Viszont a terhesség későbbi időszakában gond nélkül elvégezhetők a szükséges kezelések. Sokszor aggodalmat okoz, hogy az érzéstelenítő injekció hatással lehet a babára. A fogászati beavatkozások során használt, úgynevezett helyi érzéstelenítők felszívódnak a közeli szövetekben, így a keringésbe csak nagyon csekély mennyiségben jutnak el. A várandósság ideje alatt elvégezhető a fogkő eltávolítás, tömések készítése, ideg eltávolítása a fogból (gyökérkezelés első lépése), szükség esetén szájsebészeti beavatkozások.
Viszont kifejezetten nem ajánlott röntgenfelvételt készíteni, illetve az implantátum beültetést is ajánlott a baba megszületése utánra időzíteni.

Ne higgyen a tévhiteknek! Nem a várandósság, hanem a tévhitek ronthatják el a kismamák fogait a terhesség alatt.

Kérjen időpontot fogászati várandós gondozásra és további kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!