Fontos, hogy mindennapi rutinunk részeként tekintsünk a fogmosásra. Ahhoz viszont, hogy megelőzzük a fogszuvasodást, illetve a fogínygyulladást, helyes módszerekkel és megfelelő eszközökkel kell biztosítanunk a fogaink ápolását.

Hogyan válasszunk megfelelő fogkefét?

Gyakran kérdezik pácienseink, hogy manuális vagy elektromos fogkefét használjanak fogmosáshoz. Mindkettő tökéletes választás, de célszerű a megadott szempontok alapján dönteni, ha fogkefe vásárlásra kerül sor. A manuális fogkefe kiválasztásánál fontos, hogy puha (soft), vagy közepes (medium) sörtéjűt válasszunk, gyakori hiba a túl erős sörtéjű fogkefék használata, továbbá fontos, hogy a feje is kellő nagyságú legyen.

Az elektromos fogkefénél szintén ügyeljünk a megfelelő sörtéjű fej kiválasztására, lehetőleg kerek formájú, körkörös-forgó vagy oszcilláló-pulzáló mozgású, akkumulátoros (ne elemmel működő) legyen. Plusz pozitívum, ha nyomásérzékelővel  – ami automatikusan csökkenti a fogkefe sebességét és figyelmeztet az erős nyomásra – illetve időérzékelővel és bluetooth kapcsolattal is fel van szerelve. A bluetooth kapcsolatos fogkefe elsősorban a gyermekek és serdülőkorúak körében tökéletes választás, hisz telefonjukra rácsatlakozva különböző fogmosási programokat tudnak letölteni, így nem fog hosszúnak tűnni az a bizonyos 2 perces fogmosás. Az elektromos fogkefe gördülékenyebbé teszi a fogmosás menetét, így ha bizonytalan a technikájában, inkább azt válassza!

Az manuális- és az elektromos fogkeféknél is ajánlott 3 havonta lecserélni a fogkefénket, illetve a fogkefe fejét!

A helyes fogmosási technika – vagyis hogyan mossuk fogainkat?

Ha manuális fogkefét választunk, fontos, hogy megfelelő technikát alkalmazzunk fogmosásnál. A fogkefét 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokat alkalmazva mossuk fogainkat és az íny szélt. A rágófelszínen merőlegesen használjuk a fogkefét, illetve a fogaink belső felszíneit se felejtsük el! Fontos, hogy naponta 2-3-szor, két-három percig mossuk fogainkat. Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy mindenhol kellő mértékben elvégezzük e a tisztítást, osszuk 4 részre a fogsorunkat, és minden részt fél percig tisztítsunk. Gyakori hiba, hogy túl erősen mossuk fogainkat, ez az ínynek és a fogaknak sem tesz jót. Figyeljünk rá, hogy a fogkefét, csak annyira nyomjuk fogainkra, hogy sörtéi „söprögetni” tudjanak a felszíneken, ne nyomódjanak össze!

Elektromos fogkefe használatánál is segítség lehet a fogsorunk felosztása a fogmosás során. Fontos, hogy ne csak fogainkat, hanem az ínyszélt és a nyelvet is megtisztítsuk. Ha nincs nyomásérzékelővel felszerelve, figyeljünk, hogy megfelelő nyomást fejtsünk ki fogainkra és fogínyünkre.

Szükséges fogköztisztító eszközöket használni?

Természetesen! Nagyon gyakori a fogközökben kialakult szuvasodás, ezért fontos, hogy minden fogmosást fogköztisztítással kezdjünk. Íme 3 eszköz, mely ezt a célt szolgálja:

Fogselyem

20-30 centis darabot használva, középső ujjainkra tekerve a hüvelyk és a mutatóujj segítségével óvatosan vezessük be a szorosan érintkező fogaink közé, a fog tövéig, majd a fogra feszítve lassan húzzuk ki. Ha ezt 2-3x megismételtük, akkor a szomszédos fog oldalán is ismételjük meg többször a mozdulatot. A fogselyem használata először bonyolultnak és időigényesnek tűnik, de egy kis gyakorlással könnyed rutinná válik.

Fogköztisztító kefe

A fogköztisztító keféket a nagyobb fogközökben célszerű használni. Különböző méretek kaphatóak, célszerű először egy úgynevezett szettet venni, amiben megtalálható több méret is, így kitapasztalhatjuk a számunkra megfelelőt. A fogköztisztító kefét is célszerű pár havonta cserélni, illetve ha látható jele van az elhasználódásának.

Superfloss

Ez egy speciális fogselyem, melyet főként a hídpótlások tisztítására fejlesztettek ki, de ajánlott All-On-4 koncepción alapuló fogpótlást viselőknek is. Előnye, hogy méretreszabott, így csak kiveszünk egyet a dobozból és már használhatjuk is. 3 különböző része van: az első egy merev, cipőfűzőre hasonlító rész, melyet könnyű bevezetni a pótlás alá, a középső része egy szivacsos rész mellyel könnyedén tisztítható a pótlás íny felőli felszíne, a harmadik pedig egy hagyományos fogselyemnek felel meg.

Használjunk szájvizet?

A szájvizeket két csoportra oszthatjuk: vannak a mindennapi használatra alkalmasak és a terápiás célra kifejlesztettek. Ha mindennapi használatra szeretnénk alkalmazni fontos, hogy tájékozódjunk a hatóanyagokról. Gyermekeknek viszont nem célszerű szájvizet használnia (kivéve fogszabályzási kezelésen részesülőknek), hisz könnyedén lenyelhetik.

A terápiás szájvizeket ajánlott szájsebészeti és parodontológiai beavatkozások után alkalmazni, hisz csökkentik a baktériumok számát a szájüregben, ezzel segítve a sebgyógyulást. Fontos, hogy ezek a szájvizek terápiás jellegűek, használatának gyakoriságáról és időtartamáról mindig tájékozódjon kezelőorvosától!

Minden nap szánjunk elegendő időt fogaink megfelelő ápolására, így a féléves fogászati kontroll vizsgálaton nem érhet minket meglepetés!

Szájápolási tanácsokért, illetve további kérdéseivel kapcsolatban keresse rendelőnket bizalommal!