Gondolta volna, hogy a nyálnak kulcsszerepe van a szájüreg és az egész szervezet egészségének megőrzésében? Mennyiségének csökkenése, növekedése és összetételének változása ráadásul nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Sőt, mindez visszafelé is igaz: a szervezet állapota, betegségek, gyógyszerek és pszichés tényezők nagyban befolyásolják a nyáltermelést.

Mit is kell tudni a nyálról?A nyál feladatai közé tartozik a fogak és a szájüreg védelme, nedvesítése, tisztítása. Szerepet játszik a rágásban, falatformálásban, emésztésben, ízérzésben és beszédben. Csökkent nyáltermelés esetén ezeket a feladatokat nem tudja maradéktalanul ellátni. Szájszárazság esetén a fogszuvasodás és ínygyulladás előfordulása megnő, gyakoribbá válnak a szájüregi fertőzések.

Ráadásul szubjektív panaszok is fellépnek: a szárazságérzését a szájnyálkahártya égése, állandó szomjúságérzet kísérheti, a szájüreg komfortja megszűnik. Kivehető fogpótlást viselőknél nehezített a pótlás hordása.

A szájszárazság okaiA szájszárazság egészségesekben is előfordul: szájlégzés, dehidratáltság, szorongás, stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás és magas koffeinbevitel egyaránt okozhatja. Más betegségek tünete (pl.: cukorbetegség, Parkinson-kór, Sjögren-szindróma, depresszió) és gyógyszerek mellékhatásai (pl.: vérnyomáscsökkentők, béta-blokkolók, antidepresszánsok, antipszichotikumok) is lehet. Ez a jelenség nagyon gyakori idős, többféle betegséggel küzdő, többféle gyógyszert szedő pácienseknél.

Szájszárazság kezeléseA legtöbb esetben jelentős javulást hoz az életmódváltás és étkezési szokások megváltoztatása. Érdemes több folyadékot fogyasztani, csökkenteni a koffeinbevitelt, az alkoholfogyasztást és természetesen elhagyni a cigarettát. Ha pedig munkahelyén, otthonában száraz a levegő, akkor használjon párásítóberendezést! A nyálképződést egyébként cukormentes rágógumikkal és cukorkákkal is lehet serkenteni.

Ha ezek a megoldások nem bizonyulnak elegendőnek, akkor léteznek erre speciális szerek: nyálpótlók, speciális síkosítók, spray-k, gélek és helyi hatású tabletták. A készítmények a legtöbb gyógyszertárban kaphatók.

A gyógyszerek és más betegségek által okozott szájszárazság kezelésében a háziorvos, kezelőorvos és fogorvos együttműködésével lehet eredményeket elérni. Sok esetben bizonyos gyógyszerek leváltása, másik gyógyszerrel történő helyettesítése hoz megoldást. Ritkább esetben a nyáltermelést serkentő gyógyszerek alkalmazása segíthet. Alternatív megoldásként pedig választhatunk akupunktúrát vagy elektromos stimulációt.

Mit tud tenni a fogorvos?

Lényeges, hogy a szájszárazsággal küzdő pácienseknek gyakoribb fogászati kontrollra van szükségük, mert könnyebb a fogszuvasodás és ínygyulladás kialakulása. Kiemelten fontos a helyi fluoridos kezelés, fluoridos fogkrémek, lakkok, gélek otthoni és rendelői használata. A rossz záródású tömések és fix pótlások, rossz illeszkedésű kivehető pótlások mielőbbi cseréje javasolt.