X-Guide

A digitalizáció olyan magas szintre jutott az orvoslás minden területén, hogy nekünk is feltétlenül lépést kell tartanunk vele. Ezért döntöttünk úgy, hogy beszerzünk egy DTX Studio nevű szoftvert, amely a tervezésekben van segítségünkre, illetve egy X-Guide nevű rendszert, amellyel az implantáció folyamatát újítjuk meg. Technikai rovatunkban ezt a két eszközt és azok felhasználási területeit mutatjuk be Önnek.

 

DTX Studio - digitalizáció a tervezés első pillanatától

A fogászatban sok megoldás sokkal később válik elfogadottá, mint a sebészetben, de szerencsére a fejlesztések folyamatosak, és ennek köszönhetjük azt, hogy ma már a háromdimenziós képalkotó technikák és az ehhez kapcsolódó szoftverek révén, az implantációs folyamat egésze digitálissá tehető. Ebben pedig a DTX Studio program van most már a segítségünkre. A szoftverben rejlő lehetőségeket a fogászat minden területén tudjuk használni, legyen szó gyökérkezelésről, implantológiai tervezésről, fogpótlásról vagy fogszabályozók fogtechnikai kivitelezéséről.

Amikor páciensünknek a fenti kezelések bármelyikére van szüksége, akkor az első lépésekben már arra törekszünk, hogy minden információnk, adatunk digitális formában kerüljön rögzítésre. A személyes konzultáció alkalmával elkészül egy CBCT felvétel, valamint a szakorvos digitális fotósorozatot készít az állkapocsról, fogazatról. Ezt követi a digitális mintavétel, amelyhez az intraorális szkennerünket használjuk. (Erről az eszközről magazinunk első számában írtunk részletesen.) A személyes konzultáción rögzített információk és a digitális anyagok jó alapot biztosítanak arra, hogy a DTX Studio segítségével megkezdjük a virtuális tervezést. A szoftver által kínált fogforma könyvtárból választjuk ki a megfelelő méretű és formájú fogat, ezáltal láthatjuk, hogyan is fog kinézni a valóságban. Ha ezt megfelelőnek találjuk, akkor megtörténik a kivitelezés, a műtét folyamata, amelynek során az X-Guide navigációs rendszert használjuk.

Szabadkézi műtétektől a navigációig

Mielőtt bemutatjuk az X-Guide-ot, vagyis azt az eszközrendszert, amely a dinamikus navigációt teszi lehetővé, egy picit visszamegyünk az időben. Az implantációt kétféle módon végezhetjük: szabadkézzel vagy navigációval. Rendelőnkben nagyon sokáig csak szabadkézi műtétet végeztünk, amelyben óriási rutinra van szükség ahhoz, hogy az implantátum biztosan jó helyre kerüljön. Nagyobb a hibázási lehetőség, és mivel nem tudjuk monitoron követni az eseményeket, nagyobb feltárásra, ezáltal hosszabb gyógyulási időre is van szükség. A szabadkézi műtét évtizedekig a legjobb megoldás volt, hiszen lehetővé tette az implantációt, azonban az évek során változott a technológia és a hagyományos műtét mellett megjelentek az irányított sebészi eljárások.

A statikus navigáció esetében mindig szükség van egy műtéti sablonra. Ez egy olyan eszköz, ami a tervezésünk során kitalált implantátum pozíciót segít átvinni a műtéti szituációba. Így lehetséges, hogy az implantátum ténylegesen az előre meghatározott helyre kerüljön. A navigációs technikánál csak egyetlen implantátum pozíció lehetséges, amit előre megterveztünk. A szabadkézi műtétnél végtelen számú implantátum pozíció lehetséges, amiből sajnos csak a műtét után, legrosszabb esetben pedig csak a fogpótlás készítésekor derül ki, hogy jó vagy rossz helyre tettük-e az implantátumot.

Rendelőnkben a szabadkézi műtétet is már nagy rutinnal végezzük, azonban az irányított sebészi eljárással az implantátum helye szinte tizedmilliméter pontosan pozícionálható az idegek, csontok sérülése nélkül.

Dinamikus navigációs rendszer

 A navigációs sebészi eljárás már határozottan nagy előrelépés: a fejlődés nem állt meg, és a statikus navigáció mellett vagy helyett alkalmazhatunk dinamikus navigációt is. Ahhoz, hogy mi is így végezzük műtéteinket, szükség van a korábban bemutatott DTX Studio szoftverre, amely a műtét előtti tervezést teszi lehetővé és az X-Guide nevű rendszerre, amely segítségével az elkészített digitális terveket teljes egészében átültetjük a sebészi folyamatokra.

Szemben a statikus navigációval, már nincs szükség műtéti sablonra, mert az előre betervezett műtéti pozíciót az X-Guide rendszernek köszönhetően monitoron követjük nyomon. Az X-Guide lényegében egy monitor- és kamerarendszer, amely a kézi műszerek pontos pozícióját vetíti élő képre. Így sokkal precízebb sebészi munkát végezhetünk. Sőt, ez a szerkezet olyan területeken is lehetővé teszi a műtétet, ahol egyébként helyhiány miatt nem lenne lehetséges a megvalósítás. Az eljárást a hagyományos orvoslásban régóta használják, hiszen a laparoszkópos műtétek vagy az ultrahangvezérelt biopszia is hasonló módon történik. A fogorvoslásban azonban most kezd igazán teret nyerni ez a technológia.

Mi az előnye a dinamikus navigációs implantációs rendszernek?

A dinamikus navigációnak köszönhetően implantáció előtt nincs szükség sebészeti feltáró műtétre, mert az előzetesen készített digitális képanyag elegendő ahhoz, hogy tudjuk, hová kerüljön az implantátum. A műtét során jóval kisebb vágást kell ejteni, hiszen monitoron követjük nyomon, hogy hol helyezkednek el az idegek, a csont, az arcüreg. Ennek következtében a gyógyulási folyamat is gyorsabb, a fájdalom, a kellemetlenség is csökken.

Azok számára is különösen előnyös az implantációs navigációs rendszer, akiknél egy hagyományos műtét - egészségi állapotukból kifolyólag – nagyon kockázatos lenne. Illetve, akkor is kellő biztonsággal megvalósítható az implantáció, hogy ha az állcsont nem megfelelő vastagságú vagy a páciens vékonyabb csontozatú.

A beruházás tehát komoly előrelépést jelent rendelőnk életében. Számos beavatkozást még precízebben tudunk kivitelezni, összességében pedig a műtét kockázatát és a gyógyulási időt is csökkenthetjük. A beruházás mellett pedig szakmai továbbképzéseken is részt vettünk, illetve a jövőben is tervezzük, hogy részt veszünk, hiszen az eszközök fejlesztésével tudásunk bővítésére is szükség van ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a technika vívmányaiból.

Szerző: dr. Boros József, fogorvos, dentoalveolaris sebész