X-Guide

A navigációval kiszámíthatóbb a végeredmény, és lényegesen csökkenthető azoknak a szövődményeknek a száma, amelyek az implantátum vagy a fogpótlás elvesztéséhez vezethetnek.

Rendelőnkben a szabadkézi műtétet is már nagy rutinnal végezzük, azonban az irányított sebészi eljárással az implantátum helye szinte tizedmilliméter pontosan pozícionálható az idegek, csontok sérülése nélkül. A navigációs sebészi eljárás már határozottan nagy előrelépés: a fejlődés nem állt meg, és a statikus navigáció mellett vagy helyett alkalmazhatunk dinamikus navigációt is. Ahhoz, hogy mi is így végezzük műtéteinket, szükség van a korábban bemutatott DTX Studio szoftverre, amely a műtét előtti tervezést teszi lehetővé és az X-Guide nevű rendszerre, amely segítségével az elkészített digitális terveket teljes egészében átültetjük a sebészi folyamatokra.

Szemben a statikus navigációval, már nincs szükség műtéti sablonra, mert az előre betervezett műtéti pozíciót az X-Guide rendszernek köszönhetően monitoron követjük nyomon. Az X-Guide lényegében egy monitor- és kamerarendszer, amely a kézi műszerek pontos pozícióját vetíti élő képre. Így sokkal precízebb sebészi munkát végezhetünk. Sőt, ez a szerkezet olyan területeken is lehetővé teszi a műtétet, ahol egyébként helyhiány miatt nem lenne lehetséges a megvalósítás. Az eljárást a hagyományos orvoslásban régóta használják, hiszen a laparoszkópos műtétek vagy az ultrahangvezérelt biopszia is hasonló módon történik. A fogorvoslásban azonban most kezd igazán teret nyerni ez a technológia.

 

Mi az előnye a dinamikus navigációs implantációs rendszernek?

A dinamikus navigációnak köszönhetően implantáció előtt nincs szükség sebészeti feltáró műtétre, mert az előzetesen készített digitális képanyag elegendő ahhoz, hogy tudjuk, hová kerüljön az implantátum. A műtét során jóval kisebb vágást kell ejteni, hiszen monitoron követjük nyomon, hogy hol helyezkednek el az idegek, a csont, az arcüreg. Ennek következtében a gyógyulási folyamat is gyorsabb, a fájdalom, a kellemetlenség is csökken.

Azok számára is különösen előnyös az implantációs navigációs rendszer, akiknél egy hagyományos műtét - egészségi állapotukból kifolyólag – nagyon kockázatos lenne. Illetve, akkor is kellő biztonsággal megvalósítható az implantáció, hogy ha az állcsont nem megfelelő vastagságú vagy a páciens vékonyabb csontozatú.

A fogpótlások a bruxálók körében rövidebb életűek, gyorsabban kopnak, illetve törnek. Nemcsak a fogpótlások, hanem a töméseket is károsíthatja az akaratlanul kifejtett, fiziológáisnál nagyobb erőhatás. A páciensek gyakran panaszkodnak állkapocs- és arcfájdalomra, reggel fáradt, merev rágóizmokra, nyak-, váll-, és hátfájásra. A halántéktáji fejfájást és fogérzékenységet is okozhat a fogak nagy erővel történő egymáshoz összeszorítása. De az alvásunk minőségére is hatással lehet.

A fokozott mértékben lekoptatott fogak (főleg a frontrégióban) az arc esztétikájának romlását okozhatják, az arckarakter megváltozik. A lekopott fogak miatt beesik az arc, eltűnik az ajakpír, erőteljesebbé válnak a ráncok.

Szerző: dr. Boros József