Gyermekfogászat: a tejfogaktól a maradófogakig

Mikor célszerű elkezdeni gyermekünk szájápolását? Mikor bújnak ki az első tej-, illetve az első maradó fogak? Hogyan ápoljuk őket? És mennyi idős korban szükséges beiktatni a fogászati kontroll vizsgálatot? A következő cikkből válaszokat kaphat a gyermekek fogzásával és szájápolásával kapcsolatban.

Álmatlan éjszakák: a fogzás

A tejfogak fontos szerepet töltenek be kisgyermekünk életében, részt vesznek a helyes rágás, a harapás és a hangképzés kialakulásában. Méretben kisebbek a maradó fogaknál, illetve sérülékenyebbek is. A fogzás 6-8 hónapos korban kezdődik az alsó metszőkkel és 23-25 hónapos korra általában már mind a 20 tejfog kibújik. A kisgyermekek körében a fogzás nyugtalansággal, álmatlansággal és fokozott nyálképzéssel járhat, a folyamatot különböző módszerekkel segíthetjük, többek között rágókákkal, illetve a baba fogkeféjével is finoman masszírozhatjuk az ínyt.

A fogváltás, avagy a maradó fogak előtörése

A fogváltás során a tejfogak kiesése nem jár fájdalommal és a kieséssel egy időben vagy nemsokkal utána megjelenik a maradó fog csücske, illetve éle. Célszerű figyelmesnek lenni, hisz a maradó fogak előtörése nem csak a tejfogak lecserélésével jár, mert a 20 tejfog helyett, 32 maradófog nő. Gyakori, hogy a gyermek, illetve a szülők észre sem veszik, hogy 6-7 éves korban előbújnak az első maradó nagyőrlők (6-osok). 7-8 éves korban az alsó és a felső metszőfoggal kezdődik meg a fogváltás, majd 9-11 éves korban megjelennek a kisőrlők és a szemfogak. A fogváltás itt tulajdonképpen be is fejeződik, mert a többi nagyőrlő kibújását nem előzi meg tejfog elvesztése. A hetes nagyőrlők 12-14 éves korban jelennek meg, majd később a bölcsességfogakkal – ha semmi sem áll útjukban – 18-20 éves korban ér véget a maradó fogak érkezése.

Szájápolás a kezdetektől

Gyermekünk fogait az első tejfog megjelenésétől fogva szükséges ápolnunk. Eleinte elég egy nedves gézlapot az ujjunkra tekerve átdörzsölni a tejfogakat és az ínyt is, de kapható többfajta, kifejezetten erre a célra alkalmas szájápoló eszköz is, mint például az ujjra húzható szilikon fogkefe vagy a fogtisztító kendő. 1-2 éves kor között vegyük meg a gyermeknek az első saját, korosztályának megfelelő fogkefét. Ezzel már ő is próbálkozhat, de természetesen ilyenkor még a szülőnek szükséges végeznie az alapos tisztítást.

Legyen a fogmosás a nap indító és a nap záró közös szülő-gyermek játék!

Ebben a korban még nem az a cél, hogy a gyermek önállóan alapos tisztítást végezzen, hanem hogy napi rutinjává váljon a fogmosás. 3-6 éves kor között a gyermek még szülői felügyelettel végezze a fogmosást, ajánlott, hogy miután a gyermek fogat mosott a szülő is mossa meg a gyermek fogait. Fogkrém választásánál ügyeljünk arra, hogy a gyermek szeresse az ízét és kifejezetten gyermekeknek valót válasszunk. 8 éves kor körül be lehet vezetni a fogköztisztító eszközöket is, majd 12 éves kor felett már felnőtteknek való fluoridos fogkrémet ajánlott használni. Törekedjünk rá, hogy a gyermek manuálisan alapos tisztítást tudjon végezni, viszont az elektromos fogkefe használata sem kizárt. A mai elektromos fogkefék többsége már Bluetooth kapcsolattal ellátott, így gyermekük rá tud csatlakozni okos telefonjára és különböző fogmosási programokat letöltve, izgalmasabbá teheti a fogmosást.

Mikor vigyük gyermekünket fogászatra?

A félévente aktuális fogászati kontrollra akár már 3 éves korú gyermekét is magával hozhatja. Ismerkedhet a környezettel, mintát láthat arra, hogy ez egy természetes dolog. Legkésőbb azonban 6 éves korban, az első maradó fogak előbújásakor mindenképpen ajánlott ellátogatni a fogorvoshoz, hisz ekkor preventív kezelésként végezhető a barázdazárás, illetve időben felismerhetők a fogszabályozási eltérések is.

A helyes szájápolás nem velünk született képességünk, így segítsük gyermekünket és adjuk hosszú életet fogainak!

Látogasson el rendelőnkbe gyermekével fogászati kontroll vizsgálatra, illetve gyermekfogászati kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!