Fókuszban a dentálhigiénikusok

A Dentrip Fogorvosi Központban a fogorvosaink mellett nagy szerep jut a dentálhigiénikusainknak is. Tevékenységük összetett, rendelőnkben mindannyian asszisztensként is dolgoznak, így minden ilyen jellegű munkát el képesek, és el is szoktak végezni. Ezen túlmenően azonban vannak olyan kezelések, amelyeket önállóan, orvosi közreműködés nélkül is vállalhatnak. Ezek közül cikkünkben az ultrahangos fogkőeltávolítást, az azt követő szájhigiéniás tanácsadást, az All-on-4 implantátumok kezelését és a digitális szkennelés menetét mutatjuk be.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogkövek rendszeres eltávolítása nagymértékben hozzájárul fogaink épségének megőrzéséhez, megakadályozza az ínygyulladást okozó baktériumok elszaporodását. A fogkő felületén könnyebben megtapadnak a szennyeződések, a fog tisztítása nehézkesebbé válhat, ezért is javasolt a fogkő rendszeres eltávolítása.

A fogkő eltávolítása ultrahangos depurátorral történik. Ez a műszer az emberi fül számára hallható tartománynál magasabb frekvencián rezeg, így kíméletesen, ugyanakkor hatékonyan távolítja el a fogakhoz erősen rögzült köveket. A technológia legnagyobb előnye, hogy a fogkővel szemben kíméletlen, azonban a kezelés közben a fogzománc nem sérül. Általában egy órán belül el lehet végezni, és ritkán fordul elő, hogy egy alkalom nem elegendő.

 

A fogkő eltávolításával nem csak a gyulladások előzhetők meg, hanem a fog esztétikai megjelenése is javul. Az ultrahangos depurátor használata után a fogakat polírozó kefével és pasztával lehet még simábbá és tisztábbá tenni, ez is a kezelés részét képezi.

Az ultrahangos fogkőeltávolítást mindig szájhigiénés tanácsadás követi. A tisztítás során ugyanis a dentálhigiénikusok számára jól láthatóvá válnak a fogágy és a száj esetleges sérülései, elváltozásai, amelyek a rossz fogmosási technikából vagy a nem megfelelő fogápolási eszközök választásából adódhatnak. A szakember az aktuális állapot figyelembevételével minden esetben javaslatokat, tanácsokat ad a páciensnek azzal a céllal, hogy a fogmosási technika javuljon, csökkenjenek az esetleges sérülésekből adódó panaszok.

Hogy milyen gyakran érdemes a rendelőt felkeresni fogkőleszedés céljából? Általában félévente keletkezik akkora mennyiség, amelytől érdemes a fogat megszabadítani. Azonban ez is egyénenként eltérő: van, akinek gyakoribb, van, akinek ritkább kezelést javaslunk. Egy biztos, hogy a gyakoriság kérdésére is csak személyes kontrollt követően tudunk választ adni.

All-on-4 karbantartása

Pácienseink az implantációt követő kontrollon is dentálhigiénikusainkkal találkozhatnak. Az implantátumok karbantartására protokollt fejlesztettünk ki. Ez alól kivételt képez, ha a páciens eleve valamilyen panasszal érkezik, vagy a karbantartás során valamilyen eltérést észlelünk. Ilyenkor természetesen szakorvos bevonására is szükség van. (Az öt lépésből álló protokoll teljes folyamatát a Dentrip Magazin 2. számában ismertettük. A cikk weboldalunkon is elérhető.)

A beavatkozást követően félévente várjuk a pácienseket kontrollra, amelynek részét képezi egy röntgenfelvétel elkészítése. Erre azért van szükség, mert azonnal kimutatja, ha bármilyen elváltozás vagy gyulladás van az implantátum környékén. Amennyiben nem tapasztalható eltérés, nincs szükség kezelésre, úgy a tisztítás következik. Ekkor is sor kerülhet arra, hogy a dentálhigiénikus és a páciens a helyes fogmosási technikát átbeszélje. A páciens is felteheti kérdéseit, illetve a dentálhigiénikus szintén ad személyre szabott tanácsokat az implantátumok karbantartásával kapcsolatban.

Intraorális szkennelés

Számos fogászati eljáráshoz nélkülözhetetlen a digitális lenyomat elkészítése. Mi is egyre több folyamatot valósítunk meg intraorális szkenner használatával, amely a páciens számára jóval kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a hagyományos mintavétel. Emellett nincs szükség a lenyomatok tárolására, szállítására, a szakorvosok és persze a fogtechnikusok számára azonnal elérhető a minta, ami alapján a további lépések előkészíthetők.

Újdonság a rendelőben, hogy a szkennelési folyamatot is végezhetik dentálhigiénikusaink, így hamarabb tudunk időpontot adni, csökken a várakozási idő, továbbá a kezelési terv is hamarabb elkészíthető, tehát lényegében rövidebb lehet a konzultációs szakasz.

A dentálhigiénikusok minél nagyobb szerepvállalása támogatja az orvosok munkáját, lehetőséget ad arra, hogy pácienseinknek rugalmasabban biztosítsunk szabad időpontot. A fenntartott időpontokban pedig a már nagy rutinnal rendelkező kollégák szakszerű tájékoztatást tudnak adni számos kezelésről és persze a szájhigiéné fenntartásához szükséges lépésekről.