All-on-4: a megoldás teljes fogpótlásra

Az All-on-4 koncepció az implantológia egy egészen új megoldása. Mire is jó? Ezzel a beavatkozással teljes állcsont-helyreállításra van lehetőség. Professzionális megoldás kivehető fogpótlások helyett. De nézzük, hogy miért is ez a neve és mit rejt magában a beavatkozás.

A 21. században szerencsére nem kell szűkölködnünk forradalmian új technológiák bevezetésében, új gyógymódok elterjedésében. Egy ilyen újítás  az All-on-4 koncepció, ami a teljes állcsont helyreállítás egyik lehetősége. Az implantológiai szakmai fórumok  által kezdetben sokat vitatott módszer volt, de mára megkerülhetetlen megoldás  lett a modern fogorvosi praxisokban.

Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy nem elhanyagolható technikáról van szó, a modern fogászati helyreállítás egyik fontos alternatívájának is tekinthetjük.

Rendelők honlapján nagyon sok helyen találkozhatunk ezzel az új technológiával. Ennek az oka az hogy egy  rendkívüli hatékonysággal bíró  és  egyben univerzális (szinte majdnem mindenkinél alkalmazható) eljárásról van szó. A módszert Malo professzor és csapata fejlesztette ki a 90-es években, a ma is  alkalmazott protokoll a 2000-es években terjedt el. Lényege, hogy 4 db implantátumon csavaros rögzítéssel készítünk el egy teljes fogívet pótló protézist.

All-on-4 hatékonysága

A kezelés egyik fontos ismérve a hatékonyság, hiszen ezzel az eljárással egy állcsontba (alsó vagy felső) elég 4 db implantátumot behelyezni. Ez azért előnyös mert így az implantátumok körüli szövetek hosszú távú stabilitása megőrizhető. Gondoljunk csak bele, hány implantátum pillért egyszerűbb tisztán tartani, 4-et, vagy 6-ot, esetleg 8-at. A kérdés önmagáért beszél. Ez a törekvés nagyon fontos, hiszen tudjuk, hogy az implantátumok körüli szövetek gyulladás mentesen tartása olykor nem könnyű feladat.  A hatékonyságának másik fő oka, hogy az implantátumok azonnal terhelhetők: pár órával a beavatkozás után megoldott a fogpótlás!

Univerzalitás

Az implantátumok behelyezéséhez nincs szükség extra csontmennyiségre, nem kell megelőző csontpótlás. Ezáltal szinte mindenkinél alkalmazhatjuk, legyen az egy régóta fogatlan állapot, vagy nemrég kialakult teljes foghiány. Ezt a tulajdonságot annak köszönhetjük, hogy nem átlagos méretű és pozíciójú implantátumokat használunk. Itt fontos megjegyezni, hogy az All-on-4  csakis eredeti Nobel implantátumokkal és közti elemekkel elkészített fogpótlást jelent.

A gyakran financiális okokból használt alsó és középkategóriás implantátumok és a hozzá kapcsolódó öntött fém alapú fogpótlások  alkalmazásával hasonlóan elkészített fogpótlás nem tekinthető All-on-4 technikának. Ezt egy gyakran említett hasonlattal magyarázhatjuk: városi közlekedésre elegendő egy átlagos autó, de ahhoz hogy átszeljük Afrikát egy speciális autóra van szükségünk. A 4 db döntött pozíciójú implantátumnak, a hozzá kapcsolódó fogtechnikai elemeknek rendkívüli megterhelésnek kell ellenállniuk.

Kinek ajánlom az all-on-4 koncepciót?

Azoknak, akik nem szeretik a teljes kivehető fogpótlás miatti kompromisszumokat, akik szeretnének egy magabiztos  esztétikai és funkcionális  eredményt biztosító megoldást a már kialakult, vagy előreláthatóan elkerülhetetlen teljes fogatlan állapotukra.

Szerző: Dr. Boros József