Feszes íny

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítunk a fogíny épségére. Miért is fontos ez? A gyulladásmentes, rózsaszín fogínynek nemcsak esztétikai szerepe van, hanem hozzájárul fogaink egészségének fenntartásához is.

Miért fontos a feszes íny?

Az állcsontot fedő nyálkahártyát két részre oszthatjuk, feszesen tapadó ínyre és laza, elmozduló nyálkahártyára. A feszes íny, mely a fogak nyaki részén tapad, feladata a fogak és implantátumok védelme,  tisztításának elősegítése, ezáltal a jó szájhigiénia biztosítása. Amennyiben nem áll rendelkezésre a szükséges lágyrészmennyiség, helyét az elmozduló nyálkahártya veszi át.

Ez nem tud ellenállni a különböző mechanikai hatásoknak, az izmok húzó hatásának, jelentős fogmosási akadályt képez, amely előbb-utóbb a lepedék felhalmozódásához és plakk- okozta gyulladáshoz vezet. Így a fogak és az implantátumok körül is fogágygyulladás alakul ki, ezt nevezzük parodontitisnek, illetve implantátumok körül periimplantitisnek.

Pótlás műtéti úton

Speciális műtéti technikával lehetőség van ezen feszesen tapadó ínyszövet pótlására. A pótlás saját, a szájüreg más részén ( szájpadlás vagy a hiányzó bölcsesség fogak területéről) található szövet áthelyezésével történik.

A műtéti terület három hét alatt gyógyul, melynek eredményeként egy egészséges, védelmet nyújtó szövet képződik a fogak és az implantátumok körül, lehetővé téve ezek hosszútávú, egészséges megőrzését.

Szerző: Dr. Szűcs Ilona