A teljes fogatlanság

Gyakran halljuk, hogy Európa egy elöregedő társadalom, aminek az okai és következményei is a fokozatosan fejlődő egészségügyi ellátásban vannak. A születéskor várható átlagos élettartam ma – szinte mindenhol több, mint 20-30 évvel ezelőtt. Egyre több betegséget tudunk meggyógyítani, emellett az időskor egyre többek számára elfogadható egzisztenciális körülményekkel jár együtt.

A fogatlanná válás az elkövetkezendő évszázad egy nagy kihívása lesz. Vajon lesz annyi fogorvos és fogtechnikus, aki annyi fog pótlást tud készíteni amennyire szükség lesz ? Ezt nem tudjuk, viszont jelen írásból megtudhatjuk, hogy a fogpótlások milyen irányban fejlődtek.

A hagyományos megoldás

A teljes kivehető fogsor a mai napig a legáltalánosabb megoldás a teljes foghiányok esetén. Előnye, hogy olcsó, gyorsan elkészíthető, nem fájdalmas beavatkozás. Gyakran fogorvosi közreműködés nélkül egyszerűen fogtechnikai laborban készítik. (Erről a megoldásról viszont tudnunk kell, hogy nem szabályos, büntetőjogi felelősséggel jár, kuruzslásnak hívják.)

A korszerű fogsor fogorvos által készül fogorvosi rendelőben, hiszen itt adottak azok a higiénés viszonyok, amelyek fogászati beavatkozáshoz szükségesek. A fogatlanná válás során kialakult klinikai anatómiai viszonyokat az orvos tudja helyesen értelmezni.

A teljes kivehető fogpótlásnak azonban a hátrányai dominálnak. A szájban lényegesen nagyobb helyet foglal el, mint a hiányzó fogazat, ezért megszokása nem egyszerű.  Mivel olyan nyálkahártya területeket is lefed, amelyeknek funkcionális jelentősége van, így zavaró lehet az ízlelésben, a beszéd és a rágás során. Ezen hátrányai jól megvilágítják, hogy jelentős kompromisszumokat kíván betegeinktől az egyértelmű életminőségbeli váltással együtt.

Egy jó kompromisszum

Vannak olyan élethelyzetek, amelyekben nincs lehetőségünk a rögzített fogpótlás készítésére.  Ilyen helyzet adódhat a páciens általános egészségi állapotából,  életkorából,  vagy anyagi helyzetéből… Fontos számomra, hogy a legjobb és legelfogadhatóbb megoldásra törekedjek. Ilyen kompromisszumos megoldás, amikor a  kivehető fogpótlást 2 vagy 4 implantátummal rögzítjük. Ennek köszönhetően a protézis mozgathatósága lecsökken,  jelentős biztonság érzetet adva ezáltal betegemnek.  A mozgathatóság csökkenésével együtt gyakran a nyálkahártya ebből adódó irritációja is megszüntethető.  Ráadásul általában ezeket az implantátumokat azonnal terhelni is lehet, persze ha erre  a csontkínálat lehetőséget ad.

Kompromisszumok nélkül

Abban az esetben, amikor betegem általános egészségi állapota és anyagi helyzete  ezt megengedi, a rögzített fogpótlást szoktam ajánlani. Ezzel a megoldással teljes értékű rágófunkció biztosítható, mindemellett pedig helyreállíthatók az  állcsontok sorvadása miatt létrejött arcesztétikai következmények .  Ez valóban kompromisszumok nélküli megoldást ad, hiszen a beszéd és még az étkezés élménye is visszaadható. Nagyon fontos azonban, hogy a rögzített fogpótlás minden esetben jelentős szájhigiénés után-követést igényel.

Rögzített fogpótlást készíthetünk 4-6-8 implantátum behelyezésével. A 4 implantátumos eljárásról, vagyis az All-on-4-ról egy korábbi cikkemben olvashat.

 

Szerző: Dr. Boros József