Mit is jelent az All on four®?

Erre a kérdésre szerencsére egyre többen, a fogászati témákban járatos érintettek egész jó választ tudnak adni. A jó választ azonban gyakran nem csak a betegeink nem tudják, hanem a fogorvosi szakma művelői sem. Ennek kapcsán gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy más rendelőt megjárt betegek ezzel a névvel bíró kezelési tervet kapnak a technológiához szükséges kritériumok megléte nélkül is.

Az All on four® koncepció szempontrendszere

Fontosnak tartom, hogy tudjuk ez egy védjeggyel ellátott szakmai protokoll. Csak akkor beszélhetünk „all on four” technikáról, ha a technológia kifejlesztői által meghatározott szempontok érvényesülnek. Ezek pedig az alábbiak:

4db implantátumon megvalósuló teljes állcsont helyreállítás. Ez lehet az alsó, vagy akár a felső állcsont, de fontos hogy egy teljes fogív helyreállítása történjen meg.
4 Nobel paralell cc, vagy Nobel speedy implantátumot használunk. Ez azért fontos, mert ezeket az implantátumokat erre a célra fejlesztették ki, ezek rendelkeznek olyan fontos, elsősorban geometriai és strukturális tulajdonságokkal, amik a az all-on-four technikához szükségesek. Ma Magyarországon az implantológiai cégek több száz féle implantátuma elérhető, érthető tehát hogy sok tisztán gazdasági szempontból előnyösebb megoldást kínálhatnak a nem autentikus megoldásban érdekelt kollégák. Gondolom, nem érdemel magyarázatot, hogy a csakis gazdasági megfontolás milyen következményekkel jár.


Azonnali terhelést alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy az implantátumok behelyezése kapcsán nem várunk hosszú gyógyulási időre, egy ideiglenes pótlást a lehető legrövidebb határidőn belül elkészítünk. Ezáltal páciensünk a beavatkozás után gyorsan visszatérhet eredeti életmódjához, nem kell a hosszú gyógyulási idő alatti fogatlan állapot okozta pszichés és szociális következményeket megélnie. Ez egy nagyon fontos kritérium, hiszen a technológiát ezen előnyök miatt alakították olyanra, mint amilyen.
Ideiglenes pótlást alkalmazunk. Ennek a szempontnak azért kell érvényesülnie, mert bár azonnal megterheljük az implantátumainkat, de azok csontos gyógyulása csak egy 6-9 hónapos idő alatt jön létre. A végleges pótlásunkhoz fontos, hogy már integrálódott implantátumok legyenek, ezáltal a pótlás végleges kiterjedése, formája, esztétikája sokkal jobb körülmények közt alakítható ki.

Az eredményességet javító elvek

Ezen szempontok mellet gyakran egyéb, nem kritérium szintű elveket is alkalmazunk, amelyek az eredményességet javítják. Például gyakran a fogeltávolítással egy ülésben, azonnali implantációt alkalmazunk, ennek köszönhetően csak egyszer kell átélni a sebészi kellemetlenségeket. Ehhez hasonlóan fontos, hogy nem engedjük el a pácienseink kezét a kezelések befejeztével. A kötelességünk, hogy a protokollnak megfelelően visszahívjuk őket, amivel garantálni tudjuk a hosszan tartó gyulladást és panaszmentességet. Ez is egy olyan kérdés, amit a kezelési tervek kapcsán tisztázni érdemes, hiszen ezzel a technológiával egy egész életre szóló megoldást kínálunk!

A Dentrip Fogászati Központ elhivatott abban, hogy autentikus, csakis a szakma szabályai szerint készülő megoldásokat alkalmazzon. Így tudjuk biztosítani azt a sikeres eredményt, ami mind a pácienseink, mind a rendelőnk közös érdeke.