Parodontológia

A parodontológia a fogászat egyik speciális ága. A fogágybetegség gyógyítására specializálódott fogorvos a parodontológus. Legfontosabb parodontológiai beavatkozások közé tartozik a fogágybetegség kezelése és az ínyplasztikai-, ínyesztétikai műtétek.

Parodontitis és terápiája

A fogágybetegség a populáció egyik leggyakoribb krónikus gyulladásos betegsége. Hasonlóan a fogszuvasodáshoz, hazánkban népbetegségnek tekinthető.

Kialakulásáért elsősorban a fogak felületén jelen levő dentalis plakk a felelős, gyakran azonban szerzett (dohányzás) és genetikai tényezők egyaránt súlyosbítják a betegséget.

Az ínyszélen létre jövő kezdeti gyulladás, melynek tünetei a duzzadt, vörös, vérző íny, képes a fog tartószerkezetére is terjedni, aminek következménye szövetpusztulás, csontfelszívódás lesz.

Ez a folyamat beavatkozás nélkül ínytasakok kialakulásához, a fogak lazulásához, fogvesztéshez vezethet.

Szervezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. A fogágybetegség magasabb kockázatot jelent a cukorbetegség kialakulására, de megfelelő szájhigiéné pozitív hatással van a diabetes mellitus kezelésére, illetve fordítva is fennáll az a tény, hogy a kezeletlen cukorbetegség ront a fogágybetegség prognózisán.
A parodontitis hajlamosít továbbá a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, illetve a szívinfarktus kialakulásában is rizikótényezőt jelent.


Azoknál az anyáknál, akik a várandósságuk alatt valamilyen parodontális megbetegedésben szenvednek, gyakrabban fordul elő koraszülés, terhességi toxémia, gyermekeik pedig gyakran alacsony születési súllyal jönnek világra.

A szakorvos feladata a kialakult állapot felmérése, és ez alapján kezelési terv készítése. A fogágy állapotának megítélésére a klinikai vizsgálat ad lehetőséget.

Az első alkalom során a fogorvos vagy dentálhigiénikus egy pár perces rutinvizsgálatot végez, melynek célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kiderüljön az esetlegesen fennálló íny-, fogágyprobléma. A vizsgálat során parodontális szondával, meghatározott pontokon, milliméteres nagyságrendben történik a tasakmélység mérése. (BPE index) A vizsgálatot követően további pontosításokra abban az esetben van szükség, ha felmerül a fog rögzítőrendszerének érintettsége. Ekkor a következő lépés a teljes parodontális státusz felvétele, valamint röntgenfelvételek készítése. A felvett státusz mind a diagnosztikához, mind pedig a kezelési terv létrehozásához elengedhetetlen.

A fogágybetegség gyógyításakor bizonyítékon alapuló kezelési protokollokat alkalmazunk (Berni koncepció), mely a fogágybetegség nem sebészi és sebészi kezelésének stratégiáját írja le.

Professzionális szájhigiénés kezelés során minden lepedéket és fogkövet le kell alaposan tisztítani a fogfelszínekről íny fölött és alatt egyaránt, annak érdekében, hogy a fogágybetegség megszűnjön. El kell távolítani, simítani továbbá az összes olyan lerakódást vagy elálló korona- vagy tömésszélt, mely az optimális egyéni szájhigiéné megvalósításának akadályát képezné. Ennek elvégzésére ritkán elegendő csupán egyetlen alkalom, a legtöbbször több kezelési időpont egyeztetése szükséges.

Ahhoz, hogy az újabb lepedék lerakódását megakadályozzuk az immár letisztított fogfelszíneken, elengedhetetlen az egyéni fogmosási technika újratanulása. Az otthoni szájápolás minősége döntően meghatározza az egész kezelés sikerét.

 

Az ellátás további menetét egy-két hónappal a professzionális szájhigiénés kezelést követően lehet eldönteni. Ekkor ellenőrizzük a páciensek egyéni szájhigiénéjét is, hogy milyen mértékben sikerült elsajátítani a megfelelő tisztítási technikát.
Ideális esetben, megfelelő otthoni szájápolási rutin mellett, a kezelések hatására jelentősen csökken az ínygyulladás, és nem maradnak 3 mm-nél mélyebb parodontális tasakok. Ekkor nincs szükség további lépésekre, a páciens a fenntartó kezelések során rendszeres ellenőrzésen, utógondozáson vesz részt.

Bizonyos esetekben, a mélyebb parodontális tasakok után úgynevezett reziduális ínytasakok maradhatnak vissza, melyek csak sebészi úton szüntethetők meg eredményesen. Amennyiben a konzervatív kezelést követően 4 mm-nél mélyebb tasakok szondázhatók, úgy ezek további tisztítása csak sebészetileg valósítható meg. Lehetőség van az ínykontúr korrekciójára és bizonyos esetekben az elveszett szövetek pótlására is úgynevezett bioanyagok, irányított szövetregeneráció segítségével.

A komplex parodontális kezelés gyakran akár több, mint egy évig is eltarthat. Az érintetteknek szükséges ismerniük az ellátás menetét és az elérhető eredményeket. Ennek a megfelelő otthoni szájhigiéné és táplálkozás, illetve a dohányzásról való leszokás elengedhetetlen részét képezik.

A sikeres kezelést követően meg kell állapítani a fenntartó kezelések gyakoriságát. A fenntartó kezelések gyakorisága az egyéni kockázat függvénye, általában 3-4 havonta javasolt a rendelő felkeresése. A rizikót többek között a páciens szájhigiénéje, a betegség súlyossága és kiterjedése határozza meg. Az ellenőrzéseket fogorvos vagy dentálhigiénikus végzi, melynek során az esetleges visszatérő problémát időben észlelni és kezelni lehet.

A hosszan tartó eredmény érdekében szükséges továbbá az optimális egyéni szájhigiéné fenntartása is, melynek segítségével a páciens minden nap megakadályozhatja a gyulladás újbóli kialakulását.

A kezelés mellékhatása lehet a gyulladás elmúltával az íny visszahúzódása, ezáltal a fogközök megnyílása és a fognyakak érzékennyé válása.

Az optimális otthoni szájápolás, a rendszeres fogászati kontroll, rendelői professzionális fogtisztítás, továbbá az egészséges táplálkozás és adott esetben a dohányzásról való leszokás a legjobb módja a fogágybetegség (parodontitis) megelőzésének.

Az íny

A fogíny az esztétikus mosoly elengedhetetlen alkotóeleme. A fogakat rögzítő csontot borítja, de a fognyaki részen direkt kontaktusban van a fogakkal, ebből adódóan a másik fontos feladata ezen képletek védelme a szájüregi bakteriális flóra, illetve a mechanikai ártalmak (például evés közben) ellen.

Amikor a fognyakról az íny a foggyökér irányában visszahúzódik, ínyrecesszióról beszélünk. Az íny visszahúzódása gyakori panasz, amihez egy gyakori félelem társul, a fogak elvesztése. Az ínyvisszahúzódás oka lehet a helytelen technikával, túl erősen végzett fogmosás, illetve az íny átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb felépítése. De okozhatja a fogak rendellenes, az ideális fogívből kifelé dőlő helyzete is, rossz harapás, csikorgatás, piercing az ajakban vagy a nyelvben. Fogágybetegségben a szövetek pusztulása magával vonja az íny visszahúzódását a fognyakról. Ínyvisszahúzódáskor a fogak túlságosan hosszúnak tűnhetnek, és a szabaddá vált gyökérfelszínek érzékennyé válhatnak számos külső ingerre (pl. hideg, meleg, édes, savanyú stb.)

Kezeléskor az első lépés az ínyrecessziót kiváltó tényező azonosítása és megszüntetése. Következő lépésben fognyaki tömésre, ínyplasztikai beavatkozásra is sor kerülhet.

Ínyplasztikai műtétek

Ínyrecesszió fedése

A beavatkozás kimenetelét nagyban meghatározza a fogak körül található csont állapota. Amennyiben az íny alatt található csont teljesen ép, vagy csak kismértékben károsodott, a szabaddá vált gyökérfelszínek akár teljes mértékben befedhetőek. Ha a fogakat körülvevő csont leépülése nagyobb mértékű, a gyökérfelszín csak részlegesen fedhető be – az esztétikai javulás azonban ekkor is szembetűnő. Az íny megvastagodása miatt a kialakult állapot ilyenkor is stabilizálódik, és megfelelő gondozással hosszú távon fenntartható.

Ínykorrekciós műtétek

Általában esztétikai okok miatt válik szükségessé az ínykorrekció. Általánosságban az íny felfutása a fog zománc-cement határnál fut, de vannak olyan esetek amikor ettől eltér. Ez érinthet egy vagy akár több fogat is. A nem szimmetrikus ínyprofil, vagy a nem megfelelő fehér-rózsaszín arány esztétikailag zavaró lehet, így törekszünk ennek a helyreállítására. Vannak esetek amikor önmagában az ínykorrekcióval vissza tudjuk adni a természetes, szép, megfelelő arányú, esztétikus fogak hatását, de előfordulhat, hogy a csont lefutását is meg kell változtatnunk. A műtéti beavatkozások után szóba jöhet valamilyen esztétikai restauráció (héj, korona) készítése, annak érdekében, hogy a fog formáját, színét, tengelyállását helyreállítsuk, a páciens arckarakteréhez a leginkább megfelelő esztétikus mosolyt létrehozhassuk. A mosoly tervezésekor digitális szoftver (Smylist aesthetic) segítségével megtervezhető és vizualizálható az elérni kívánt eredmény a páciens számára is, illetve a program segítséget nyújt a műtétek kivitelezésekor a mérésekben, a kezelések precíz kivitelezésében.

Mosolyterv alapján készült munka
gummy smile (ínymosoly) korrekciója műtétileg, cirkón-kerámia pótlások készítése
Képek forrása: https://www.periodontal-health.com/hu/fogagybetegseg/, https://www.efp.org/, saját fotók